Posted on Jätä kommentti

Retro Casiot vievät sinut aikamatkalle

Casion Retro Vintage- mallisto on tuonut 80-luvun ikoniset digitaalikellot takaisin. Niin, muistathan ne neliön malliset metalliset digataalikellot, joita sai kullan ja teräksen sävyissä. Nyt jokaisella kasarilla nuoruttaan viettäneellä (ja miksei muillakin) on mahdollisuus aikamatkailla takaisin Mauno Koiviston presidenttikaudelle tyylikäs digitaalinen ajannäyttäjä ranteessaan.

Retro Casiot rivissä

Kellojen ominaisuuksina ovat muun muassa ajanotto ja automaattikalenteri. Kelloista löytyy tottakai myös hälytys, jotta ehdit ajoissa Saloran eteen katsomaan Ritari Ässää. Suurin osa kelloista on halkaisijaltaan 36mm, joten ne sopivat pienempäänkin ranteeseen.

Jos koet tarvetta päästä digiajasta digitaalikellojen kulta-aikaan, voit tehdä se täällä

Posted on Jätä kommentti

Orient Ray 2 – ensimmäinen automaattikellosi?

Orient Ray II ja sen sisarmalli Mako II ovat usein kelloja, joita suositellaan kellokuumeen puraisemille ensimmäisiksi automaattikelloiksi. Mikäs siinä, sillä näissä kahdessa on paljon kelloa alle 300€ hintaluokkaan. Rayn ja sisarmalli Makon ainoat eroavaisuudet ovat siis numerointi ja Rayn rannekkeen kiillotetut koristeosat.

Molemmissa kelloissa on Orientin omavalmistama cal. F6922 automaattikoneisto hacking ja hand winding toiminnoilla. Hand winding tarkoittaa käsivetoista, eli kellon voi virittää myös vetonupista pyörittämällä. Hacking toiminto tarkoittaa sitä, että kellon voi pysäyttää sekunnilleen, kun aikaa asetetaan.

Kellon kehä eli bezel kääntyy vain yhteen suuntaan ja se “klikkaa” 120 kertaa täyden kierroksen aikana. Bezeliä käytetään siis esimerkiksi jäljellä olevan sukellusajan mittaukseen. Kellon käyntiaika on noin 40 tuntia täydellä latauksella.

Kellossa on ruuvilukittava kruunu ja takakansi. Orient kertoo kellojen olevan 200 metriin asti vesitiiviitä, joka tarkoittaa, että niitä voi käyttää kevyemmässä sukelluskäytössä ilman seoskaasuja. Kellotaulun koko on 41,5 mm, joka sopii useampiin ranteisiin.

Raytä ja Makoa näkee myös jonkun verran modattuna. Yleisimmät muutokset kelloon ovat bezelin ja rannekkeen vaihdot ja lasikkeen vaihtaminen safiiriseen.

 

Mikäli koet vastustamatonta tarvetta saada jomman kumman kellon omaan ranteeseesi, onnistuu se helopsti täältä.

Posted on Jätä kommentti

SEIKO SKX007 – KUNNON TYÖJUHTA

Seiko SKX007 sukeltajankello ei maailman kuuluisimpaan agenttiin viittaavasta numeroinnistaan huolimatta mikään pukukello, vaan 200 metriin saakka vesitiivis toolwatch. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kello on testattu 20 bar paineessa 30 sekunnin ajan. Kellolla voi siis laitesukeltaa. Kelloa ei tule kuitenkaan käyttää syvyyksissä, joissa käytetään seoskaasuja kuten heliumia eli aivan protason sukelluskello tämä laite ei ole.

Kellon teräksestä valmistetun rungon leveys on 43 mm ja paksuus 14 mm. Kellossa on 22 mm leveä samasta materiaalista valmistettu jubilee-ranneke. Kellon bezeliä on saatavissa vakiona kahdessa värissä – mustana ja sini-punaisena “pepsinä”. Rannekevaihtoehtoina on kuvassa näkyvät Seikon omat teräs jubilee ja kumiranneke. Kumpaakaan rannekevaihtoehtoa ei mielestäni voi kehua kovinkaan laadukkaan oloiseksi. Tämän vuoksi kelloon asennetaankin usein ns. aftermarket ranneke, jolla kelloon saadaan myös lisää eloa ja omaa tyyliä.

SKX007 ruskeasta nahasta valmistetulla natorannekkeella

Kellon hinta jää Suomestakin ostettuna alle 400 euron ja se sopii mielestäni loistavasti jokapäiväiseen arkikäyttöön. Pienet kulumat ja naarmut tuovat kelloon lisää rosoa ja särmää.

Mikäli kyseisen kellon hankinta kiinnostaa, sen saa helposti hankittua esimerkiksi  verkkokaupastamme.

Kuvassa mielestäni kauniisti patinoitunut SKX007 pepsi bezelillä. Erilaiset ruskeat nahkarannekkeet sopivat loistavasti kellon kumpaankin väriversioon.